top of page
Vyhledat
  • Eliška

Jaroslav Košťák

Za recepturou našeho piva Czech Lion stojí náš sládek Jarda Košťák.

Jarda vystudoval pivovarskou průmyslovku v Podskalské ulici, kde odmaturoval v oboru sládek - sladovník. Školu mu vybral tatínek, který miloval pivo a chtěl mít ze svého syna sládka. Poté se Jarda ihned začal věnovat svému řemeslu a prošel velkými i malými pivovary jako například Klášter, Svijany, Popovice nebo Plzeň. Nejdéle setrval Jarda v Kounickém pivovaru a ve Velkých Popovicích, kde působil po dobu šesti let. Dle něj jsou důležité zkušenosti jak z velkých, tak malých pivovarů. Z velkého pivovaru se Jarda naučil míchat pivo tak, aby bylo vždy stejné. U malých pivovarů je ale podle něj hezčí, že si člověk projde celým procesem - jak říká i sám Jarda, je to hodně manuální a fyzicky náročná práce.


Jarda vaří pivo společně s naším druhým sládkem Honzou většinou tři dny v týdnu. Během tohoto vaření navaří zhruba 30 hektolitrů piva. Honza i Jarda musí mezi sebou velmi dobře komunikovat, jelikož oni jsou jediní dva, kteří zodpovídají za celý proces - od začátku vaření piva až k tomu, kdy je pivo na čepu. A také jsou to naši jediní dva sládci, tudíž musí vyladit svůj volný čas s prací a vzájemně se střídat. Jardovi se s Honzou spolupracuje více než dobře, je velmi spokojený s tím, že si vždy vyjdou vstříc a vzájemně se doplňují.

Time management je u našich sládků naprosto klíčový, jelikož pivo nikdy nesmí dojít.



Pivo Czech Lion je Jardova receptura, která vznikla přímo pro Pivovar Národní. Standardně nabízíme nefiltrovaný světlý ležák 11, filtrovaný světlý ležák 11 a polotmavou 13. Všechna tato piva jsou spodně kvašená a k jejich výrobě se používá žatecký chmel, konkrétně poloraný červeňák. Každý měsíc vaří Honza s Jardou speciály - IPA nebo ALE apod., což jsou piva svrchně kvašená a u kterých také používají jiný druh chmelu - většinou to jsou chmely americké, jelikož jsou aromatičtější.


Jarda má dvě děti - dceru a syna. Jeho syn zdědil po otci nejenom jméno, ale začíná dědit i lásku k pivu. Je mu sice teprve dvanáct, ale tatínkovo řemeslo si zamiloval a často do Pivovaru chodí koukat tatínkovi pod ruce.












144 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page